Biophilia
Biophilia betekent letterlijk ‘passie voor het leven’ en in de breedste zin ‘liefde voor het leven’
Onze liefde voor het leven is functioneel om het leven zelf te ondersteunen.
De term ‘biophilia’, werd voor het eerst gebruikt door psycholoog en filosoof Erich Fromm (1900 – 1980). Het betekent letterlijk ‘liefde voor levende systemen‘. Maar de betekenis is breder. Biophilia is de aangeboren en precaire emotionele band die de mensheid bindt met de aarde. Het is een oeroude en onbewuste verwantschap die mensen ervaren met andere levensvormen en andere soorten. Het is de aantrekkingskracht die landschappen, ecosystemen en natuurfenomenen op ons uitoefenen en die heel diep in onze biologie verankerd zit.
De helende kracht van de natuur, zowel buiten als binnen ons!
Rust
Natuur brengt je geest tot rust, zorgt dat je bloeddruk daalt én helpt bij stress.
Welzijn
De natuur beïnvloedt ons gedrag en ons welzijn. Uit vele onderzoeken blijkt dat mensen positieve effecten ondervinden van het in aanraking zijn met de natuur.
Ik (Mariëlla van Brenk) loop graag in de natuur, het liefst in het bos of langs het strand.
Ik laad dan letterlijk op en kom een stuk fitter, rustiger en energieker terug.
Doordat ik een paar jaar aan de rand van het Gooische natuurreservaat heb gewoond, heb ik in die tijd vaak in het bos gelopen. Daar ontdekte ik wat de natuur ons te vertellen heeft en ons kan leren.
In het begin liep ik met ferme passen door het bos, lekker doorstappen en snel weer thuis, want ik moest nog zoveel doen. Naarmate ik vaker door het bos liep, begon ik langzamer te lopen en stond zo nu en dan bewust even stil om de natuur gade te slaan. Elke keer leerde ik het stukje bos beter kennen en elke keer zag ik weer nieuwe dingen en kreeg nieuwe inzichten.